Ekstern mikrofon til iPhone

Der findes et hav af forskellige mikrofoner, som du kan bruge til din iPhone (og andre smartphones). Her kan du læse om de to typer mikrofoner, som jeg bruger hele tiden, når jeg laver optagelser med min iPhone. Det er ikke reklame (selvom man skulle tro det!), men en beskrivelse af nogle produkter som jeg kan stå inde for. Jeg linker til Scandinavian Photo, hvor jeg køber jævnligt køber udstyr, men de kan købes mange steder.

Du kan sagtens finde tilsvarende mikrofoner i andre mærker – dyrere og billigere. Søg evt. efter anmeldelser, så du kan få andre brugeres vurdering.

Hvorfor skal jeg bruge en mikrofon?

Den indbyggede mikrofon i din iPhone er ikke dårlig. Problemet er at den ikke sorterer i lydbilledet. Så, når du taler til kameraet, så vil mikrofonen forsøge at få alle andre lyde med = støj. Baggrundsstøj er forstyrrende, og i værste fald, forvirrende!

Når du bruger en ekstern mikrofon, så fokuserer du lydbilledet på det der er relevant.

Lavalier mikrofon.

Når du laver interview optagelser, med en person der taler til kamera, eller af dig selv, der taler til kamera, så skal du bruge en lavalier mikrofon – også kaldet en klipsmikrofon. Det er en lille mikrofon, som du placerer nær munden, i kraven af tøjet. Den er skabt til at optage hvad der bliver sagt, og sortere det fra, som foregår mere end en meter fra mikrofonen.

Røde SmartLav+

Jeg har en Røde SmartLAv+, som jeg altid har liggende i min taske. Den kommer med et kabel på 90 cm og leveres i en lille pose, der beskytter den. Lyden er god, kvaliteten er god til prisen, som ligger på 4-500kr. Du stikker kablet ind i telefonen og så virker den –  det er plug and play.

Du skal være opmærksom på to ting:

1: Ledningen er lidt kort. Hvis du har brug for mere afstand mellem kamera og interviewperson, så vil jeg anbefale at du tilkøber et forlængerkabel. Eller endnu bedre: en trådløs mikrofon.

2: Vær opmærksom på om mikrofonens stik passer til din telefon. SmartLav+ kommer med et TRRS stik (minijack med 3 ringe), som passer til ældre iPhones. Fra iPhone 7 og frem skal du bruge en lightning-adapter for at mikrofonens stik passer til din telefon.

Røde Wireless Go

Min nye darling, som jeg anbefaler vidt og bredt, er den nye lille trådløse mikrofon fra Røde, som hedder Wireless Go. Den har god lyd, lang batterilevetid, og så er den så lille, at den kan ligge i en bukselomme eller en dametaske. Den er også idiotsikker: Man klipser senderen med den indbyggede mikrofon, direkte på kraven. Modtageren forbindes med telefonen. Når man trykker på “parrings knappen”, finder sender og modtager hinanden, og så kan man pludselig bevæge sig op til 70 meter væk fra kameraet. Den er genial til alle former for træningsvideoer og interviews. Og så koster den ca. 1500 kr.

Vær opmærksom på at Wireless Go sælges med et TRS stik (minijack med 2 ringe). Du skal derfor både tilkøbe en TRRS adapter (minijack med 3 ringe) og en lightning-adapter for at mikrofonen stik passer til din iPhone.

Røde VideoMic Pro – en shotgun mikrofon.

Jeg bruger min Røde Video Mic Pro, når jeg laver reportageoptagelser af situationer og stemning indendørs eller udendørs. Jeg bruger den også, når jeg laver indendørs interviews, hvor der medvirker 2 eller flere personer.

En VideoMic er stor, og er egentlig lavet til et videokamera, men den kan godt fungere sammen med telefonen, hvis du bruger en rig. Jeg bruger en Shoulderpod rig, men der findes mange forskellige varianter.

Vær opmærksom på at Røde VideoMic Pro sælges med et TRS stik (minijack med 2 ringe). Du skal derfor både tilkøbe en TRRS adapter (minijack med 3 ringe) og en lightning-adapter for at mikrofonens stik passer til din iPhone.

Jeg håber at mine anbefalinger vil hjælpe dig lidt lettere gennem udstyrsjunglen 🙂

God fornøjelse – video er bare bedst, når man kan høre hvad der bliver sagt!

Susan❤️